Selen
New member
Şevval Kürt Adı mı? Yoksa Evrenin Dilindeki Evrensel “Ş” Harfi mi?
Selam sevgili forumdaşlar,
Bugün, internetin en fazla “yok artık” dedirten tartışma başlıklarından birini açıyorum: “Şevval Kürt adı mı?”
Evet, yanlış duymadınız. Bu öyle bir soru ki, hem dilbilimcileri hem sosyologları hem de WhatsApp aile gruplarını ikiye bölebilir. Ben de bu konuyu biraz mizahla, biraz mantıkla, biraz da “aman kimse alınmasın” tınısıyla ele almak istiyorum. Çünkü belli ki “Şevval” sadece bir isim değil, aynı zamanda uluslararası bir kimlik karmaşasının merkezinde duran harfli bir gizem!
---
İsimler Evrenin DNA’sı Gibidir (Ama Bazıları Daha Fazla Ş Harfi Taşır)
İsim dediğimiz şey, aslında bir nevi kimliğin “dilsel DNA”sıdır.
Birini tanımadan önce bile adını duyunca fikir yürütürüz.
“Şevval” dendiğinde kimimizin aklına tatlı bir yaz rüzgârı gelir, kimimizin aklına akrabalardan biri, kimimizin aklına ise “Acaba Kürtçe mi bu?” sorusu düşer.
Oysa “Şevval”, Arapça kökenli bir isim. Hicri takvime göre Ramazan’dan sonraki aya verilen isim. Ama biz Türkler, Araplar, Kürtler, Lazlar, hatta Karadenizliler bile bu ismi sahiplenmiş durumda.
Kısacası “Şevval” bir coğrafyadan ziyade bir duygu durumu gibi. Yani kim söylerse söylesin kulağa tatlı gelen, çok kültürlü bir isim aroması.
Ama gelin bunu forumun klasik erkek ve kadın perspektifleriyle biraz daha eğlenceli hale getirelim.
---
Erkeklerin Analitik Yaklaşımı: “Ver Bana Etimolojik Harita, Çözerim!”
Erkek forumdaşlarımız genelde olaya hemen stratejik açıdan yaklaşıyorlar:
“Bak kardeşim, bu işin kökenine inmek lazım. Arapça mı, Farsça mı, Kürtçe mi, Türkçe mi? Ş harfi varsa Kürtçe olma ihtimali %47.5’tur.”
Ardından “Evet ama bölgesel varyasyonları da var” diye biri giriyor, sonra bir diğeri “Zazaca etkisini de unutmamak lazım” diye ekliyor.
Sonra Excel tabloları, haritalar, dil aileleri, hatta IPA fonetik alfabesi devreye giriyor.
Bir forumda “Şevval Kürt adı mı?” başlığı açıldığında, erkek kullanıcıların hemen “bilimsel veri tabanına bağlanması” kaçınılmaz.
Ama gelin dürüst olalım: Kadınlar bu tartışmaya bambaşka bir yerden giriyorlar.
---
Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Ya İsmi Bırakın, Şevval Çok Tatlı Biri Bence!”
Kadın forumdaşlar genellikle şöyle bir giriş yapıyorlar:
“Benim bir arkadaşım var, adı Şevval. Çok iyi kalplidir, kimseyi kırmaz. İsmin kökenini boş verin, karakteri yeter.”
Bir diğeri hemen destekliyor:
“Evet ya, ben de bir Şevval tanıyorum. O da çok pozitif biri, hep herkese yardım ederdi.”
İşte burada fark ortaya çıkıyor. Erkekler kökeni çözerken, kadınlar insanı çözmeye odaklanıyor.
Biri “Şevval kelimesi hangi dilden geldi?” derken, diğeri “Şevval ne kadar güzel gülüyor” diyor.
Biri “Bu isim Arapçada ne demek?” diye araştırıyor, diğeri “Benim kuzenin kızı da Şevval, ne güzel isimmiş!” diye yazıyor.
Ve o an, forum birden bire bir dil tartışmasından çıkıp duygusal bir toplumsal analiz seansına dönüşüyor.
---
Ş Harfi: Dilin Feminist Direniş Noktası
Biraz da şu “Ş” harfi meselesine gelelim.
“Ş” sesi öyle bir ses ki, sanki dilin en zarif ama aynı zamanda en asi harfi.
Kürtçe’de, Türkçe’de, Arapça’da, Farsça’da yer alıyor.
Yani nereye gitseniz o var — tıpkı güçlü bir kadın karakter gibi: Her yerde bir şekilde var, ama kimse tam olarak “O kimin?” diyemiyor.
Belki de “Şevval”in bu kadar dikkat çekmesinin nedeni, bu “Ş” harfinin kültürler arası dolaşım özgürlüğü.
Dil sınır tanımıyor, harfler de öyle.
Ama bazı erkek forumdaşlarımız bu konuda da stratejik düşünüyor:
“Hocam, eğer kelimenin kökü Arapçaysa ama halk arasında Kürtler tarafından yaygın kullanılıyorsa, bu durumda kültürel geçiş mi, yoksa etimolojik adaptasyon mu olur?”
O sırada bir kadın forumdaş giriyor:
“Ya hocam, Ş harfi kimsenin tekelinde değil, bırakın herkes kullansın; zaten hepimiz insanız!”
Ve evet… tartışma biterken bir sıcaklık yayılıyor. Çünkü aslında mesele “Şevval” değil, kimin sesine yer verdiğimiz.
---
İsimler, Kimlikler ve Forum Mizahı
İsimler bazen bir toplumu böler, bazen birleştirir.
“Şevval” gibi isimler ise genelde ikinci gruptadır: Tatlı, melodik, zarif…
Bir Kürt, bir Türk, bir Arap veya bir Laz — herkes kendi anlamını yükler.
Birisi “kültürel aidiyet”, diğeri “duygusal bağ”, bir diğeri ise “modern isim seçimi” olarak görür.
Ama dürüst olalım:
Forumlarda bu tür başlıklar açıldığında asıl olay köken değil, mizah olur.
Bir kullanıcı çıkar:
> “Benim kuzenin kedisinin adı da Şevval. Kedi Kürt mü sayılır şimdi?”
> Bir diğeri cevap verir:
> “Kürt kedisi olur, yeter ki mırıldansın!”
> Ardından bir başkası:
> “Arkadaşlar ben Şevval’im, ne olduğuma siz karar verin ama önce kahvemi bitireyim.”
İşte o anda forumun büyüsü ortaya çıkar. Çünkü kahkaha, kimliğin en güzel ortak paydasıdır.
---
Peki Ya Siz Ne Düşünüyorsunuz, Sevgili Forumdaşlar?
Sizce “Şevval” sadece bir isim mi, yoksa kültürlerin kesişim noktası mı?
Bu kadar çok dile, bu kadar çok kalbe sığan bir ismi tek bir yere ait saymak doğru mu?
Erkek forumdaşlar, sizce bu konuda stratejik analiz mi gerekli?
Kadın forumdaşlar, sizce ismin anlamı mı yoksa hissi mi önemli?
Bir düşünün:
Belki de “Şevval” ismini tartışırken aslında bizim kim olduğumuzu konuşuyoruz.
Bir isimde birleşebilmek, farklı kökenlerden gelsek de aynı “ş” sesinde buluşabilmek — işte tam da bu forumun ruhu!
O zaman sözü size bırakıyorum…
Kürt mü, Arap mı, Türk mü bilinmez ama kesin olan bir şey var:
Şevval, bu tartışmayı bile güzelleştirecek kadar evrensel bir isim.
Selam sevgili forumdaşlar,
Bugün, internetin en fazla “yok artık” dedirten tartışma başlıklarından birini açıyorum: “Şevval Kürt adı mı?”
Evet, yanlış duymadınız. Bu öyle bir soru ki, hem dilbilimcileri hem sosyologları hem de WhatsApp aile gruplarını ikiye bölebilir. Ben de bu konuyu biraz mizahla, biraz mantıkla, biraz da “aman kimse alınmasın” tınısıyla ele almak istiyorum. Çünkü belli ki “Şevval” sadece bir isim değil, aynı zamanda uluslararası bir kimlik karmaşasının merkezinde duran harfli bir gizem!
---
İsimler Evrenin DNA’sı Gibidir (Ama Bazıları Daha Fazla Ş Harfi Taşır)
İsim dediğimiz şey, aslında bir nevi kimliğin “dilsel DNA”sıdır.
Birini tanımadan önce bile adını duyunca fikir yürütürüz.
“Şevval” dendiğinde kimimizin aklına tatlı bir yaz rüzgârı gelir, kimimizin aklına akrabalardan biri, kimimizin aklına ise “Acaba Kürtçe mi bu?” sorusu düşer.
Oysa “Şevval”, Arapça kökenli bir isim. Hicri takvime göre Ramazan’dan sonraki aya verilen isim. Ama biz Türkler, Araplar, Kürtler, Lazlar, hatta Karadenizliler bile bu ismi sahiplenmiş durumda.
Kısacası “Şevval” bir coğrafyadan ziyade bir duygu durumu gibi. Yani kim söylerse söylesin kulağa tatlı gelen, çok kültürlü bir isim aroması.
Ama gelin bunu forumun klasik erkek ve kadın perspektifleriyle biraz daha eğlenceli hale getirelim.
---
Erkeklerin Analitik Yaklaşımı: “Ver Bana Etimolojik Harita, Çözerim!”
Erkek forumdaşlarımız genelde olaya hemen stratejik açıdan yaklaşıyorlar:
“Bak kardeşim, bu işin kökenine inmek lazım. Arapça mı, Farsça mı, Kürtçe mi, Türkçe mi? Ş harfi varsa Kürtçe olma ihtimali %47.5’tur.”
Ardından “Evet ama bölgesel varyasyonları da var” diye biri giriyor, sonra bir diğeri “Zazaca etkisini de unutmamak lazım” diye ekliyor.
Sonra Excel tabloları, haritalar, dil aileleri, hatta IPA fonetik alfabesi devreye giriyor.
Bir forumda “Şevval Kürt adı mı?” başlığı açıldığında, erkek kullanıcıların hemen “bilimsel veri tabanına bağlanması” kaçınılmaz.
Ama gelin dürüst olalım: Kadınlar bu tartışmaya bambaşka bir yerden giriyorlar.
---
Kadınların Empatik Yaklaşımı: “Ya İsmi Bırakın, Şevval Çok Tatlı Biri Bence!”
Kadın forumdaşlar genellikle şöyle bir giriş yapıyorlar:
“Benim bir arkadaşım var, adı Şevval. Çok iyi kalplidir, kimseyi kırmaz. İsmin kökenini boş verin, karakteri yeter.”
Bir diğeri hemen destekliyor:
“Evet ya, ben de bir Şevval tanıyorum. O da çok pozitif biri, hep herkese yardım ederdi.”
İşte burada fark ortaya çıkıyor. Erkekler kökeni çözerken, kadınlar insanı çözmeye odaklanıyor.
Biri “Şevval kelimesi hangi dilden geldi?” derken, diğeri “Şevval ne kadar güzel gülüyor” diyor.
Biri “Bu isim Arapçada ne demek?” diye araştırıyor, diğeri “Benim kuzenin kızı da Şevval, ne güzel isimmiş!” diye yazıyor.
Ve o an, forum birden bire bir dil tartışmasından çıkıp duygusal bir toplumsal analiz seansına dönüşüyor.
---
Ş Harfi: Dilin Feminist Direniş Noktası
Biraz da şu “Ş” harfi meselesine gelelim.
“Ş” sesi öyle bir ses ki, sanki dilin en zarif ama aynı zamanda en asi harfi.
Kürtçe’de, Türkçe’de, Arapça’da, Farsça’da yer alıyor.
Yani nereye gitseniz o var — tıpkı güçlü bir kadın karakter gibi: Her yerde bir şekilde var, ama kimse tam olarak “O kimin?” diyemiyor.
Belki de “Şevval”in bu kadar dikkat çekmesinin nedeni, bu “Ş” harfinin kültürler arası dolaşım özgürlüğü.
Dil sınır tanımıyor, harfler de öyle.
Ama bazı erkek forumdaşlarımız bu konuda da stratejik düşünüyor:
“Hocam, eğer kelimenin kökü Arapçaysa ama halk arasında Kürtler tarafından yaygın kullanılıyorsa, bu durumda kültürel geçiş mi, yoksa etimolojik adaptasyon mu olur?”
O sırada bir kadın forumdaş giriyor:
“Ya hocam, Ş harfi kimsenin tekelinde değil, bırakın herkes kullansın; zaten hepimiz insanız!”
Ve evet… tartışma biterken bir sıcaklık yayılıyor. Çünkü aslında mesele “Şevval” değil, kimin sesine yer verdiğimiz.
---
İsimler, Kimlikler ve Forum Mizahı
İsimler bazen bir toplumu böler, bazen birleştirir.
“Şevval” gibi isimler ise genelde ikinci gruptadır: Tatlı, melodik, zarif…
Bir Kürt, bir Türk, bir Arap veya bir Laz — herkes kendi anlamını yükler.
Birisi “kültürel aidiyet”, diğeri “duygusal bağ”, bir diğeri ise “modern isim seçimi” olarak görür.
Ama dürüst olalım:
Forumlarda bu tür başlıklar açıldığında asıl olay köken değil, mizah olur.
Bir kullanıcı çıkar:
> “Benim kuzenin kedisinin adı da Şevval. Kedi Kürt mü sayılır şimdi?”
> Bir diğeri cevap verir:
> “Kürt kedisi olur, yeter ki mırıldansın!”
> Ardından bir başkası:
> “Arkadaşlar ben Şevval’im, ne olduğuma siz karar verin ama önce kahvemi bitireyim.”
İşte o anda forumun büyüsü ortaya çıkar. Çünkü kahkaha, kimliğin en güzel ortak paydasıdır.
---
Peki Ya Siz Ne Düşünüyorsunuz, Sevgili Forumdaşlar?
Sizce “Şevval” sadece bir isim mi, yoksa kültürlerin kesişim noktası mı?
Bu kadar çok dile, bu kadar çok kalbe sığan bir ismi tek bir yere ait saymak doğru mu?
Erkek forumdaşlar, sizce bu konuda stratejik analiz mi gerekli?
Kadın forumdaşlar, sizce ismin anlamı mı yoksa hissi mi önemli?
Bir düşünün:
Belki de “Şevval” ismini tartışırken aslında bizim kim olduğumuzu konuşuyoruz.
Bir isimde birleşebilmek, farklı kökenlerden gelsek de aynı “ş” sesinde buluşabilmek — işte tam da bu forumun ruhu!
O zaman sözü size bırakıyorum…
Kürt mü, Arap mı, Türk mü bilinmez ama kesin olan bir şey var:
Şevval, bu tartışmayı bile güzelleştirecek kadar evrensel bir isim.